Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Un nou film despre impactul instituţionalizării asupra copiilor, lansat de Lumos

20/11/2014

„Era primul fiu născut, foarte așteptat. Li s-a spus că nu va trăi mult, că nu va vorbi vreodată. Se putea citi pe feţele lor că nu doreau să renunțe la el. «El are un defect», li s-a zis. «Cum credeți că o să vă descurcaţi?». Și atunci ei au renunțat la micul meu prieten, Petru.” Sunt fragmente dintr-un film nou de scurt metraj, care abordează problema instituţionalizării copiilor, ce mai continuă să fie actuală în foarte multe ţări, inclusiv în Republica Moldova.

 

În contextul aniversării a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului, organizaţia Lumos lansează filmul „Dincolo de pereți”. Filmul reflectă, într-o manieră concisă şi tulburătoare, experienţa, gândurile şi sentimentele a mii de copii din întreaga lume, care trăiesc separaţi de familie, fiind plasați în instituții rezidențiale, unde nu primesc dragostea, grija şi atenţia de care au nevoie. Totodată, acest film reprezintă un îndemn adresat tuturor celor care pot contribui la stoparea instituţionalizării copiilor şi la reintegrarea acestora în familie şi comunitate.

 

Rezultatele mai multor cercetări realizate în diferite ţări au demonstrat în repetate rânduri impactul negativ al instituționalizării asupra sănătății, dezvoltării și oportunităților de a reuşi în viaţă ale copiilor. Directorul executiv al fundației Lumos, Georgette Mulheir, a explicat că necesitățile copiilor rămân pe planul doi deoarece instituţiile rezidenţiale se concentrează pe activităţile de rutină: „Copiii care cresc în instituții rezidenţiale demonstrează întârzieri în toate domeniile de dezvoltare. Lor le este dificil să formeze atașamente sănătoase cu îngrijitorii, care lucrează pe schimburi și sunt împovărați cu prea multe sarcini. Lipsa contactului emoțional și fizic, a stimulentelor și interacțiunilor afectează dezvoltarea creierului copiilor mici crescuți în instituții de tip rezidenţial. Cei care rămân acolo mai mult de şase luni își revin doar parţial și se confruntă cu dificultăţi de dezvoltare și emoţionale pe parcursul copilăriei și adolescenţei.”

 

Filmul „Dincolo de pereți”, subtitrat în limba română, poate fi urmărit la: http://www.wearelumos.org/videos/behind-walls

 

Avanpremiera filmului a avut loc recent în cadrul unei lecții publice, desfășurată pentru un grup de studenți din Chișinău. În cadrul lecției publice studenții au avut posibilitatea să pună în discuție fenomenul separării copilului de familie, impactul negativ al instituţionalizării asupra copiilor și necesitatea de a asigura dreptul fiecărui copil la familie, protecție și acces la educație de calitate.

 

 

 

Note pentru editori:

Lumos este o organizaţie internaţională de caritate, fondată de scriitoarea J.K. Rowling, care activează pentru a pune capăt instituţionalizării copiilor în întreaga lume. Organizaţia depune eforturi pentru a transforma sistemele de educaţie, sănătate şi asistenţă socială în beneficiul copiilor şi familiilor, precum şi pentru a sprijini copiii să părăsească instituţiile rezidenţiale şi să revină într-un mediu familial. Lumos activează în Republica Cehă, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×