Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Vocile a 2 copii cu dizabilități din Republica Moldova vor fi auzite la un eveniment mondial important

Fundația Lumos, creată de J.K. Rowling, ajută copiii și tinerii cu dizabilități să se auto-reprezinte și să-și împărtășească experiența 25/02/2015
Șapte tineri cu vârsta între 13 și 26 de ani, din Republica Moldova, Republica Cehă și Bulgaria, vor participa mâine la un eveniment internaţional important unde vor fi prezentate modalităţi inovatoare de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu dizabilități.
În cadrul conferinței privind dizabilitatea, organizată la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din Viena, Austria, tinerii își vor împărtăşi ideile privind comunicarea și influențarea factorilor de decizie și specialiștilor ale căror decizii le afectează viaţa.
Doi copii din Republica Moldova s-au alăturat unui grup de tineri talentaţi din alte două ţări europene, susţinut de organizaţia neguvernamentală Lumos, înfiinţată de J.K. Rowling, pentru a participa la una din puținele sesiuni dedicate copiilor în cadrul conferinţei anuale organizate de Zero Project.
La 26 februarie, tinerii participanți, asistați de specialiștii Lumos, vor împărtăși propriile opinii despre importanța incluziunii și activitățile desfășurate în ţările lor de origine – Republica Moldova, Republica Cehă și Bulgaria – și vor prezenta experiența tinerilor plasaţi în instituţii rezidențiale din cauza dizabilității.
Folosind filme, lucrări artistice și desene create de ei, șase tineri cu vârsta între 13 și 16 ani, împreună cu „mentorul” lor de 26 de ani, care la fel are dizabilități, își vor aduce contribuția la lucrările conferinței cu genericul „Viaţa independentă și participarea politică: Politici și practici inovatoare pentru persoanele cu dizabilităţi”. La acest eveniment – parte a Zero Project, o iniţiativă finanţată de Fundaţia austriacă Essl – vor participa circa 500 de specialişti, oficiali și persoane cu dizabilități, implicate în mişcarea mondială a persoanelor cu dizabilități.
Grupul de tineri va fi însoţit de părinţii lor și de asistenţii parentali profesionişti, care îi îngrijesc. În general, ei vor discuta despre importanţa închiderii instituţiilor rezidențiale și experienţa lor în domeniul advocacy pentru îmbunătăţirea serviciilor adresate lor și semenilor lor.
Copiii din Republica Moldova, participanți la conferință, vor promova dreptul fiecărui copil de a crește în familie și vor pune accentul pe avantajele educației incluzive, care asigură acces la educație pentru toți copiii, indiferent de starea sănătății, mediul social sau originea etnică. În opinia Alinei și Elenei, ambele de 13 ani, „este important ca vocea copiilor și tinerilor să fie auzită, deoarece toți suntem egali și avem dreptul să participăm la luarea deciziilor care ne privesc și pe noi”.
Sesiunea pregătită de Fundația Lumos pentru conferința internațională de la Viena, care va dura 3 zile, va fi moderată de către Georgette Mulheir, director executiv Lumos, care prin activitatea sa a susținut procesul de dezinstituționalizare în 23 de ţări și al cărei model de dezinstituționalizare a fost adoptat de multe guverne. Modelul implementat de Lumos, referitor la dezinstituționalizare cu participarea semnificativă a copiilor, este desemnat de organizatorii conferinţei drept exemplu de abordare inovatoare în domeniu.
Georgette Mulheir a declarat: „În cadrul conferinţei Zero Project, vom celebra activitatea copiilor și tinerilor talentați, unii dintre ei având dizabilități intelectuale, care, în calitate de auto-reprezentanți, își vor împărtăși ideile inovatoare menite să influențeze politicienii și factorii de decizie. Credem că, pentru a pune capăt instituționalizării copiilor, trebuie să auzim și să învățăm de la toți copiii, indiferent de complexitatea dizabilității pe care o au. Copiii și tinerii știu cel mai bine care sunt dorințele și necesitățile lor. Ei au opinii și ambiții și este important să-i ajutăm să găsească modalități de comunicare și oportunități de a discuta cu persoane cu autoritate și aflate în funcții de conducere, atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel național și internațional. Activitatea și experiența uimitoare a acestor tineri ne arată ce pot realiza ei cu sprijinul nostru.”  
Între anii 2011 și 2013, Lumos a implementat un proiect finanțat de UE, „Trecem de la cuvinte la acțiuni” (TWIA), care a ajutat tineri cu dizabilități din Bulgaria, Republica Cehă și Serbia să influențeze politicile și factorii de decizie, ai căror acțiuni le afectează viața cotidiană, având drept scop să îmbunătățească serviciile destinate lor și să consolideze abilitățile lor de comunicare. Pe parcursul proiectului, tinerii s-au întâlnit cu persoane importante din guvern. În multe țări nu exista un mecanism pentru a afla opiniile copiilor cu dizabilități plasați în instituţii rezidențiale, iar unii politicieni și oficiali, care s-au întâlnit cu tinerii în cadrul proiectului TWIA, au declarat că această experienţă le-a deschis ochii și le-a schimbat părerea despre tinerii cu dizabilități. Lumos a valorificat activitatea de participare a copiilor în Bulgaria și Republica Cehă și a ajutat tinerii din Republica Moldova să-și reprezinte propriile interese și opinii.
Mihaela, în vârstă de 26 de ani, originară din Bulgaria, are o dizabilitate intelectuală, dar a participat pe toată durata proiectului TWIA și activează acum ca mentor pentru colegii ei mai tineri, dintre care cei mai mulți au trăit cândva în instituții rezidențiale. Un alt mentor cu experiență este Shaun Webster, coordonator pentru Europa la CHANGE, organizaţie pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, cu sediul în Regatul Unit. Shaun, care suferă de dificultăți de învățare, a fost implicat mai bine de trei ani în susținerea echipelor din cadrul proiectului TWIA. El îi va ajuta în continuare pe tineri să realizeze un jurnal video despre activitatea lor.
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×