Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Organizaţia Lumos a fost nominalizată în prestigioasa competiţie Charity Awards din Marea Britanie

Recunoaştere pentru activitatea Lumos, ONG internaţional, în sprijinirea copiilor cu dizabilităţi din Moldova să înveţe în şcoala generală 14/05/2015

Proiectul privind transformarea vieţilor a mii de copii cu dizabilităţi din Moldova, implementat de organizaţia de caritate Lumos, fondată de J.K. Rowling, a fost nominalizat în runda finală a prestigioasei competiţii Charity Awards 2015 din Marea Britanie.

Proiectul „Dezvoltarea şi promovarea educaţiei incluzive”, care a atras atenția internațională pentru abordarea sa inovatoare de a include copiii cu dizabilități în școlile generale, a fost nominalizat la categoria „Ajutor şi dezvoltare internațională”.

Acest proiect a contribuit semnificativ la reforma sistemului rezidenţial de îngrijire şi protecţie a copilului în Republica Moldova, ţară având una dintre cele mai mari proporții, comparativ cu statele europene, a copiilor separaţi de familii şi celor care trăiesc în instituţii rezidenţiale.

Copiii cu dizabilități fizice și intelectuale constituiau mai mult de 40% din totalul copiilor instituționalizați, care trăiau în condiţii deplorabile, departe de casă, în instituţii rezidenţiale speciale, din cauza lipsei serviciilor care să permită educaţia şi şcolarizarea copiilor în școlile din comunităţile lor. Reforma, sprijinită de Lumos, a condus, în ultimii patru ani, la creşterea cu 350% a numărului copiilor cu necesități speciale educați în școlile generale incluzive din Moldova ‒ de la 1253 de copii până la 4495 de copii.

Învingătorii competiţiei, la toate categoriile, precum şi cea mai bună organizaţie de caritate a anului, vor fi desemnaţi de către organizatori, Civil Society Media, în cadrul unui eveniment la Londra, în data de 18 iunie.

În anunţul organizatorilor privind nominalizările, membrul juriului, Richard Hawkes, director executiv al „Scope”, organizaţie de caritate în domeniul dizabilităţii, a spus că proiectul Lumos a demonstrat „practici într-adevăr bune, viabile în medii incerte”. Alt membru al juriului, Su Sayer, fondator al organizaţiei „United Response”, a descris proiectul drept „un model uimitor”. Ea a adăugat că: „Ceea ce face Lumos este absolut necesar. Îmi imaginez că această practică se va extinde continuu.” Tania Mason, editor principal la Civil Society Media, care organizează competiţia Charity Awards, a afirmat: „Anul acesta, noi am avut un număr impresionant de dosare aplicate pentru competiţie – doar cu 4 dosare mai puţin decât în anul 2011, când s-a înregistrat cel mai mare număr de participanţi. Standardele privind evaluarea dosarelor organizaţiilor au fost foarte înalte, aşa că echipa Lumos trebuie să fie mândră că a reuşit să fie selectată pentru nominalizare.”

Directorul executiv Lumos, Georgette Mulheir, a spus că nominalizarea organizaţiei, ţinând cont de faptul că Lumos participă pentru prima dată în această competiţie, este dovada anilor de muncă a echipei Lumos Moldova, condusă de Dr. Irina Malanciuc, unul dintre medicii pediatri de valoare din țară. „Suntem încântați că am fost preselectați și suntem mândri de echipa noastră din Republica Moldova, care a realizat atât de multe pentru a îmbunătăți viaţa unora dintre cei mai dezavantajați copii ai țării”.

Dr. Malanciuc a adăugat: „Moldova şi-a luat angajamentul să închidă instituțiile rezidenţiale pentru copii și să le ofere copiilor o viață în familie. Însă în ţară nu exista un sistem care să permită incluziunea în școlile generale a miilor de copii cu dizabilități care trăiau în şcoli speciale, departe de casă și de familiile lor.

Lumos a planificat și a ajutat la crearea serviciilor de suport educaţional, astfel demonstrând că modelul incluziv poate fi aplicat în şcoala generală pentru toți copiii. Cunoaştem foarte mulți copii cu dizabilități, care s-au reîntors acasă, părăsind instituţiile rezidenţiale, și acum învaţă, alături de semenii lor, în școlile din comunitate.”

Unul dintre copiii, care s-au bucurat de incluziune educaţională, este Dumitrița, o elevă de 14 ani cu dizabilităţi, care s-a întâlnit cu JK Rowling la un eveniment organizat de Lumos în luna noiembrie a anului trecut. Ea a spus: „Am trăit timp de cinci ani într-o instituție. Timpul petrecut acolo mi-a părut o eternitate. M-am simţit de parcă aş fi trăit într-un labirint întunecat, unde nu puteam găsi lumina. Doar speranța, că va veni ziua când mă voi întoarce acasă, îmi dădea puteri.

Cel mai mare vis al meu a fost să fiu cu părinții și sora mea. Tot ce am visat s-a împlinit. M-am întors acasă și totul s-a schimbat. De doi ani, studiez la școala din satul meu. La început a fost foarte greu, îmi era teamă că ceilalți copii nu vor vorbi cu mine, dar a fost complet diferit. Colegii și profesorii mei au fost drăguți cu mine. Mi-au oferit sprijin, de câte ori am avut nevoie, și continuă să facă acest lucru. M-au ajutat să-mi fac temele, să mă deplasez prin școală, ducându-mi deseori ghiozdanul.”

Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, a demonstrat că reforma sistemului rezidenţial de îngrijire şi protecţie a copilului este posibilă în toate țările. Lumos a ajutat guvernul să direcţioneze resursele financiare economisite de la închiderea instituțiilor rezidenţiale pentru a fi investite în servicii de suport educaţional în școlile generale, inclusiv centre de resurse pentru educaţia incluzivă, care oferă sprijin copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Rezultatele au fost uimitoare. Până în anul 2013 s-a reuşit ca 40% din școli să aibă finanţare din bugetul de stat pentru cadrele didactice de sprijin, iar de atunci numărul şcolilor care asigură servicii de suport educaţional este în continuă creştere.

Lumos a instruit, de asemenea, peste 10.000 de directori de școală, profesori, cadre didactice de sprijin, factori de decizie și alți profesioniști din Republica Moldova. În perioada 2014-2015, Lumos implementează un proiect finanțat de Banca Mondială, în cadrul căruia s-a realizat cartografierea serviciilor educaționale în 24 de raioane din Moldova; în baza hărţilor serviciilor educaţionale vor fi elaborate planuri raionale privind implementarea Programului de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020, extinzând la nivel naţional experienţa Lumos acumulată în procesul pilotării educaţiei incluzive în raioanele Ialoveni și Floresti.

Abordarea inovatoare a organizaţiei Lumos a primit recent aprecieri înalte în SUA. Georgette Mulheir, director executiv Lumos, a fost onorată pentru munca sa, dedicată celor opt milioane de copii defavorizați din instituțiile rezidenţiale din întreaga lume.

Georgette Mulheir, promotor de peste două decenii a modelului de dezinstituționalizare, preluat în prezent de multe state, a primit Premiul Tribeca pentru inovare, care celebrează inovația și „pe cei ale căror idei au adus schimbare şi impact semnificativ... în domeniul asistenței medicale, educației, dezvoltării internaționale, politicii și advocacy, mass-media, artelor și divertismentului.” Anul trecut în SUA, Georgette a fost desemnată printre 30 cei mai influenți profesionişti din domeniul social din lume, fiind singurul specialist selectat din Europa.

explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×