Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Tinerii se adresează comunităţii internaţionale pentru a aborda instituţionalizarea copiilor

Copiii din Moldova, care au trăit experienţa instituţionalizării, se vor adresa în această săptămână reprezentanţilor fundaţiilor internaţionale, pentru a-i provoca la discuţii privind sprijinul pe care donatorii îl pot oferi familiilor. 03/06/2015

Un grup de 8 copii şi tineri, cu suportul Lumos, vor pune mai multe întrebări oficialilor responsabili de asistenţa pentru dezvoltare internaţională, în cadrul Zilelor Europene ale Dezvoltării, eveniment ce se desfăşoară între 3-4 iunie, la Bruxelles, cu participarea organizaţiei Lumos şi a Consorţiului Internaţional privind Dizabilitatea şi Dezvoltarea (IDDC).

Copiii au realizat un filmuleţ, prin intermediul căruia ei se adresează organizaţiilor din întreaga lume pentru a pune întrebări privind importanţa susţinerii familiilor aflate în dificultate, ca acestea să-şi crească copiii acasă, dar nu să-i plaseze în îngrijire rezidenţială.

La nivel mondial se estimează că 8 milioane de copii trăiesc în instituţii rezidenţiale, dintre care circa 80% au cel puţin un părinte, dar au fost separaţi şi plasaţi în internate din cauza sărăciei, dizabilităţii sau discriminării.

Grupul de copii şi tineri din Moldova, cu vârstele între 8 şi 18 ani, unii dintre ei având dizabilităţi fizice sau intelectuale, vor contribui esenţial la sesiunea privind dezinstituţionalizarea şi educaţia incluzivă din cadrul Zilelor Europene ale Dezvoltării (EDD15), conferinţă organizată anual de Comisia Europeană.

Lumos şi IDDC consideră că asistenţa pentru dezvoltare internaţională poate avea un rol‑cheie în susţinerea proceselor de dezinstituţionalizare şi educaţie incluzivă, iar EDD15 reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a împărtăşi acest mesaj şi factorilor de decizie din toată lumea. Anual, Zilele Europene ale Dezvoltării atrag peste 5.000 de reprezentanţi din circa 1.200 de organizaţii şi structuri guvernamentale.

Participanţii la sesiunea privind dezinstituţionalizarea şi educaţia incluzivă vor avea dezbateri şi vor răspunde la întrebările copiilor şi tinerilor. Participarea copiilor este una din direcţiile de activitate ale Lumos şi IDDC, sprijinind astfel copiii şi tinerii, inclusiv cei cu dizabilităţi, să fie activi şi să-şi exprime opiniile şi aspiraţiile cu privire la politicile şi deciziile care le afectează viaţa. Filmuleţul realizat de copii descrie modul în care ei au colaborat pentru a pregăti mesajele lor despre importanţa stopării instituţionalizării copiilor şi reintegrării în familie a copiilor din şcolile-internat.

Sesiunea care cuprinde intervenţia copiilor din Moldova se intitulează „Transformăm dezinstituţionalizarea copiilor într-o prioritate pentru dezvoltare la nivel global” şi va aborda beneficiile dezinstituţionalizării şi educaţiei incluzive, procese care asigură dreptul tuturor copiilor, inclusiv a celor cu dizabilităţi, la familie şi educaţie.

Sesiunea va cuprinde şi o prezentare a directorului Lumos Moldova, dr. Irina Malanciuc. Datorită reformelor din sistemul de învăţământ din Moldova, la care a contribuit şi Lumos, circa 7.660 de copii cu cerinţe educaţionale speciale învaţă în prezent în şcoli generale, comparativ cu 1.253 de copii în anul 2010, iar progresele din ultimii ani din ţara noastră au atras atenţia comunităţii internaţionale.

Dr. Malanciuc a afirmat: „Atunci când ne referim la priorităţile de dezvoltare globală, trebuie să punem accent pe asigurarea ca toţi copiii să trăiască într-un mediu familial şi toate familiile să beneficieze de suport, după necesitate, pentru a-şi creşte copiii acasă. Dezinstituţionalizarea şi educaţia incluzivă se află pe agenda autorităţilor guvernamentale din multe ţări, aceste procese fiind susţinute în mod activ de către ONG-uri, servicii comunitare, familii şi copii. Este responsabilitatea noastră să le oferim copiilor, inclusiv celor cu dizabilităţi, posibilitatea de a-şi exprima opiniile despre cum doresc ei să-şi trăiască viaţa, alături de părinţi şi semeni, nu în instituţii rezidenţiale.”

Alături de dr. Irina Malanciuc va participa şi Mathew Kawogo, expert în educaţie incluzivă şi director de ţară al ADD International, organizaţie nonguvernamentală din Tanzania, membră a IDDC. Dl Kawogo a menţionat: „Educaţia incluzivă este calea prin care viaţa copiilor cu dizabilităţi într-adevăr se transformă.” În Tanzania, doar 5% dintre copiii cu dizabilităţi învaţă la şcoală şi în majoritatea cazurilor acestea sunt şcoli speciale. Datorită activităţii organizaţiei ADD International, numărul copiilor cu dizabilităţi incluşi în învăţământul general s-a dublat, iar guvernul din Tanzania susţine extinderea practicilor de educaţie incluzivă în mai multe regiuni ale ţării. Dl Kawogo a adăugat: „Proiectul implementat de ADD International demonstrează că educaţia incluzivă este posibilă chiar şi în ţări cu puţine resurse.”

Sesiunea va fi moderată de Nolan Quigley, manager de campanii şi advocacy în cadrul Lumos, care a spus: „Abordarea corectă a dizabilităţii, dezinstituţionalizarea şi educaţia incluzivă sunt elemente-cheie ale dezvoltării globale durabile. Ne adresăm structurilor Uniunii Europene să includă dezinstituţionalizarea, educaţia incluzivă şi respectarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi în programele şi politicile sale privind dezvoltarea internaţională.” Lumos şi IDDC desfăşoară activităţi de advocacy la nivelul Naţiunilor Unite în favoarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, pentru a asigura că copiii care nu trăiesc în familie şi copiii cu dizabilităţi nu sunt excluşi sau uitaţi. 

explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×