Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Până în anul 2020 toți copiii cu dizabilități din Moldova vor avea acces la educație

11/03/2015
Datorită unui proiect realizat de Lumos Moldova, va spori accesul copiilor cu dizabilități din Republica Moldova la educație și integrarea lor în școlile generale. 
 
Proiectul prevede, la etapa iniţială, un proces complex de cartografiere a serviciilor educaţionale din 24 de raioane, în care au fost implicate autoritățile de la nivel raional, instituțiile de învățământ de toate nivelurile, primăriile și serviciile comunitare. 
 
Cartografierea s-a realizat prin aplicarea a șase chestionare conținând 570 de indicatori, prin intermediul cărora au fost colectate datele referitoare la serviciile educaţionale şi cele conexe. 
 
În total au fost prelucrate 2651 de chestionare care au permis prezentarea şi structurarea imaginii reale privind tipologia serviciilor, capacitatea instituțională, acoperirea geografică și măsura în care acestea răspund cerințelor tuturor copiilor.
 
La etapa actuală, Lumos Moldova a finalizat elaborarea hărţilor serviciilor educaţionale pentru fiecare din cele 24 de raioane, bazate pe evaluarea necesităţilor în domeniul educaţiei incluzive specifice raioanelor. Astfel, raioanele Hânceşti, Cimişlia, Orhei, Râşcani, Edineţ, Căuşeni, Drochia, Străşeni, Teleneşti, Soroca, Ştefan Vodă, Ungheni, Nisporeni, Briceni, Călăraşi, Glodeni, Ocniţa, Criuleni, Donduşeni, Leova, Făleşti, Sângerei, Basarabeasca și UTAG dispun deja de propria hartă a serviciilor educaționale, în format electronic.
 
Hărţile vor oferi o bază solidă pentru elaborarea, în comun cu autorităţile publice locale, a planurilor raionale de dezvoltare a educației incluzive, care să asigure extinderea practicilor incluzive în instituţiile de învăţământ spre beneficiul tuturor copiilor.
 
Aceste activități se încadrează în proiectul „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale”, fiind finanţat din grantul oferit Republicii Moldova de Guvernul Japoniei prin Fondul de Politici de Dezvoltare a Resurselor Umane (PHRD), administrat de Banca Mondială şi gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM). 
 
Rolul Lumos Moldova, în cadrul acestui proiect, este să acorde sprijin autorităţilor publice locale din cele 24 de raioane în elaborarea/actualizarea planurilor de implementare a Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. 
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×