Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Copiii au nevoie de familii, nu de instituţii rezidenţiale

J.K. Rowling atrage atenţia, printr-un nou film, asupra problemei celor 8 milioane de copii plasaţi în instituţii rezidenţiale în întreaga lume. 01/10/2015
Anticipând Ziua Internaţională a Profesorului, marcată anual la 5 octombrie, organizaţia Lumos lansează un nou film de animaţie impresionant, în care scriitoarea britanică J.K. Rowling aduce în prim-plan problema milioanelor de copii care trăiesc separaţi de familiile lor, în instituţii rezidenţiale.
 
În filmul de 3 minute intitulat Copiii au nevoie de familii, nu de instituţii rezidenţiale, fondatoarea Lumos, J.K. Rowling, explică într-un mod emoţionant de ce copiii au nevoie de familie pentru a creşte şi a se dezvolta şi din ce cauză instituţiile rezidenţiale, numite şi şcoli de tip internat, nu pot răspunde necesităţilor copiilor şi nu le pot asigura dragoste, grijă şi atenţie individuală.  
 
Creat pentru a fi distribuit pe larg factorilor de decizie, liderilor de opinie, mass-mediei şi reprezentanţilor societăţii civile, filmul urmăreşte să formeze voinţa politică, dar şi pe cea publică, pentru a stopa plasarea copiilor în instituţii rezidenţiale în întreaga lume până în anul 2050. Acest obiectiv poate fi atins prin susţinerea autorităţilor guvernamentale şi organizaţiilor de caritate să creeze şi să menţină servicii bazate pe comunitate, care să ajute familiile vulnerabile să-şi păstreze copiii alături. Totodată, filmul reaminteşte despre importanţa educaţiei în şcoala generală ca factor care favorizează dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului.
 
Scriitoarea J.K. Rowling evidenţiază, în acest film de animaţie, principalele cauze ale instituţionalizării copiilor – sărăcia, lipsa accesului la servicii comunitare, inclusiv cele de educaţie şi sănătate, conflictele, dizabilitatea – şi prezintă soluţia promovată de Lumos, care constă în susţinerea autorităţilor să creeze, la nivelul comunităţilor, reţele bine organizate de servicii comunitare pentru a sprijini familiile şi copiii vulnerabili.
 
În Republica Moldova, Lumos a oferit asistenţă autorităţilor publice centrale şi locale în promovarea şi implementarea reformelor în domeniul protecţiei copilului, inclusiv prin dezvoltarea cadrului normativ privind redirecţionarea resurselor financiare în cadrul reformării instituţiilor rezidenţiale, privind educaţia incluzivă, precum şi prin crearea în raioanele Ialoveni şi Floreşti a structurilor şi serviciilor de suport educaţional pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale (CES). Până în prezent, peste 1.190 de copii dezinstituţionalizaţi sau cu CES au fost incluşi în învăţământul general, cu susţinerea Lumos, beneficiind de asistenţă individualizată şi bucuria de a învăţa alături de semenii lor.
 
Lansarea noului film de animaţie face parte din eforturile de advocacy depuse de Lumos împreună cu alte ONG-uri internaţionale pentru a convinge reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite că unul dintre indicatorii privind implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru anii 2015-2030 trebuie să fie reducerea numărului copiilor care trăiesc în afara unui mediu familial.
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×