Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Adresarea copiilor către participanţii la conferinţă

Vocea copiilor s-a făcut auzită în cadrul Conferinţei Internaţionale „Asigurarea dreptului la familie pentru fiecare copil: Provocări şi soluţii” 19/05/2016
Participarea copiilor este un proces relativ nou pentru Republica Moldova. Însă este un proces important şi necesar, deoarece creează condiţii pentru a pune în valoare personalitatea fiecărui copil, pentru a-l încuraja să-şi exprime opiniile şi să se implice în luarea deciziilor alături de adulţi, dar şi pentru a pregăti copiii să devină cetăţeni activi, capabili să colaboreze şi să identifice împreună soluţii pentru problemele din societate. Un grup de copii, membri ai grupurilor de participare a copiilor, sprijinite de organizaţiile „Lumos” şi „Parteneriate pentru fiecare copil”, au pregătit o Adresare către participanţii la Conferinţa Internaţională din 17-19 mai 2016. Această Adresare exprimă viziunea copiilor asupra realităţilor din Republica Moldova şi reprezintă un îndemn pentru adulţi de a depune eforturi pentru a asigura respectarea drepturilor tuturor copiilor. Iată mesajul lor:
 
 
Noi, reprezentanţii copiilor din mai multe raioane din Moldova, în numele tuturor copiilor din ţară, adresăm participanţilor la conferinţă, înalţilor demnitari de stat, autorităţilor publice centrale şi locale, părinţilor, profesorilor, lucrătorilor sociali şi tuturor adulţilor, un mesaj prin care vrem să ne exprimăm opinia şi propunerile privind dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului.
 
Noi, copiii din Republica Moldova, ca şi toţi copiii din întreaga lume, avem dreptul să creştem în familii care să ne ofere protecţia, educaţia, atenţia şi sprijinul de care avem nevoie. Cu toate acestea, în ţara noastră, sunt încă mulţi copii cărora nu le este respectat acest drept şi sunt separaţi de familiile lor şi, deseori, sunt plasaţi în internate.
 
Cunoaştem că ţara noastră se confruntă cu multe probleme care afectează viaţa copiilor. Pentru ca un copil să se dezvolte armonios, el are nevoie de o familie puternică şi iubitoare care să îl sprijine, de educaţie, care să se bazeze pe necesităţile şi potenţialul lui, de servicii de calitate şi posibilităţi de participare.
 
Totodată, ştim că s-au făcut eforturi mari pentru ca multe instituții de tip rezidențial să fie închise și copiii să se întoarcă în familii și comunitate; școlile au devenit incluzive și deschise pentru toți copiii; s-au creat servicii de tip familial precum Asistența Parentală Profesionistă, Casa de Copii de Tip Familial, Casa Comunitară, dar și alte servicii care oferă sprijin copiilor și familiilor lor. Cu toate acestea, au mai rămas încă foarte multe lucruri de făcut pentru copii.
 
Copilul de azi este politicianul, medicul, învăţătorul, părintele de mâine, iar exemplul care îi este oferit ar putea fi repetat. Copilul învaţă din ceea ce vede. Vrea să primească dragoste şi sprijin pe care doar familia poate să i le ofere. Astfel, ar trebui de azi să schimbăm lucrurile pentru a avea un viitor pe care-l merităm. Pentru aceasta, ar trebui nu doar să spunem că există probleme, dar să facem lucruri concrete pentru ca să oferim șansa fiecărui copil de a crește într-un mediu familial.
 
Noi, copiii, ne obligăm ca să ne implicăm în continuare și să promovăm respectarea drepturilor tuturor copiilor.
 
Lucrurile bune și de durată nu le putem face de unii singuri, ci doar sprijinindu-ne reciproc și, de aceea, avem nevoie de susținerea dumneavoastră şi avem certitudinea că ne-o veţi oferi! 
 
SĂ MERGEM ÎMPREUNĂ PENTRU A AVEA FAMILII PUTERNICE ŞI COPII FERICIŢI ACASĂ!
 
19 mai 2016
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×