Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Unitatea de Educaţie Incluzivă, serviciu absolut nou creat pentru copiii cu dizabilităţi severe

25/10/2016

Douăzeci şi doi de copii cu dizabilităţi severe şi complexe din raionul Ialoveni învaţă alături de semenii lor la o şcoală generală cu practici incluzive şi beneficiază de asistenţă individualizată. Cincisprezece dintre aceşti copii, cu vârsta între 6 şi 16 ani, au păşit pragul şcolii pentru prima dată în viaţă şi trăiesc acum bucuria de a comunica şi interacţiona cu alţi colegi.

 
Acest lucru a devenit posibil graţie Unităţii de Educaţie Incluzivă, un serviciu de suport educaţional absolut unic pentru sistemul de învăţământ din ţară, creat în cadrul Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni. Unitatea de Educaţie Incluzivă şi-a început activitatea la 1 septembrie 2016, iar astăzi, 25 octombrie, are loc inaugurarea festivă a acestui serviciu, cu participarea copiilor, părinţilor, cadrelor didactice, reprezentanţilor autorităţilor publice centrale şi locale, ai organizaţiilor nonguvernamentale din ţară şi ai Fundaţiei Lumos din Marea Britanie.
 
Echipa de specialişti ai Unităţii, formată din coordonator, cinci cadre didactice de sprijin, psiholog, logoped, doi kinetoterapeuţi, patru asistenţi personali şi doi şoferi, zilnic oferă sprijin calificat copiilor, conform unor programe adaptate la necesităţile şi potenţialul fiecărui copil. 
 
Noul serviciu dispune de mai multe săli dotate cu tehnologii moderne, cu ajutorul cărora procesul de predare-învăţare devine mai uşor pentru copiii cu dizabilităţi severe. Toate spaţiile Unităţii de Educaţie Incluzivă sunt accesibile elevilor cu dizabilităţi fizice, iar atmosfera prietenoasă şi binevoitoare, creată de echipa Unităţii, încurajează rezultatele pozitive ale copiilor, lipsiţi anterior de posibilitatea de a avea acces la educaţie.
 
O parte dintre elevii cu dizabilităţi, înscrişi la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă”, frecventează orele în sălile de clasă din liceu, iar alţi copii, care întâmpină dificultăţi mai mari, învaţă în sala de clasă a Unităţii, dotată cu mobilier care poate fi adaptat după cerinţele individuale ale copiilor. În sala polivalentă din cadrul Unităţii de Educaţie Incluzivă, copiii beneficiază de suport individual la învăţare, inclusiv prin utilizarea unei table interactive, de terapie prin joc şi activităţi care le dezvoltă creativitatea. Kinetoterapeuţii le asigură copiilor un program special de recuperare fizică şi realizează activităţi de hidroterapie. Camera senzorială dispune de echipamente care stimulează văzul, auzul şi simţul tactil al copiilor cu dizabilităţi. Totodată, logopedul şi psihologul Unităţii oferă suport copiilor în dezvoltarea abilităţilor de a pronunţa corect sunetele şi cuvintele, precum şi le asigură un confort psihologic prin realizarea şedinţelor şi consultaţiilor individuale.
 
De la începutul anului şcolar, specialiştii şi părinţii copiilor cu dizabilităţi severe au remarcat progrese importante atât la nivelul comunicării şi comportamentului copiilor, dar şi la nivel de înţelegere şi cunoaştere a materiilor studiate. Majoritatea copiilor şi-au dezvoltat abilitatea de a se concentra în timpul activităţilor, de a se implica în jocuri împreună cu alţi copii. Cei care nu ştiau să scrie sau să citească reuşesc acum să realizeze sarcini simple şi să răspundă la întrebări, în timp ce copiii cu dificultăţi pronunţate de vorbire, care anterior evitau interacţiunea directă cu adulţii şi copiii, au căpătat încredere şi relaţionează mult mai liber cu persoanele din jur. Elevii din liceu, care au devenit voluntari, organizează diferite activităţi extraşcolare cu şi pentru colegii lor cu dizabilităţi, promovând valorile incluziunii.
 
Participanţii la inaugurarea Unităţii de Educaţie Incluzivă au rămas impresionaţi de discursul pregătit de Daniela, elevă a unui gimnaziu din oraşul Ialoveni. Fratele ei are dizabilităţi severe şi din această cauză nu a putut frecventa şcoala. Dar anul acesta, la vârsta de 13 ani, el a venit pentru prima dată la şcoală, la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă”, fiind inclus în colectivul de copii şi beneficiind de suport şi asistenţă specializată în cadrul Unităţii de Educaţie Incluzivă. Daniela a vorbit cu multă bucurie despre schimbările din viaţa fratelui ei. „În această perioadă scurtă, avem și unele mici succese. În primul rând, el vine cu drag la școală, a început să reacționeze la unele mișcări, să arate câteva obiecte. A fost o mare surpriză pentru noi atunci când la o activitate comună Daniel a început și el să aplaude împreună cu copiii.”, a spus sora lui.
 
Cu un mesaj la fel de sensibil a venit Diana Botnaru, mama unui copil cu dizabilităţi severe, care la fel este încadrat în liceu. Dumneaei a subliniat cât de importantă este educaţia pentru toţi copiii şi cât de necesare sunt aceste noi servicii şi terapii oferite copiilor la Unitatea de Educaţie Incluzivă, deoarece ele asigură recuperarea fizică şi dezvoltarea abilităţilor de mişcare, cunoaştere şi comunicare. Ea a subliniat: „Copilul meu are nevoie de sprijinul și acceptarea tuturor. El face parte din societate. Oferiţi-i posibilitatea să trăiască alături de ceilalţi copii, să se bucure de aceleași drepturi ca și toți!”. Doamna Botnaru a ţinut să mulţumească tuturor celor care au contribuit la realizarea visului multor părinţi din raionul Ialoveni de a-şi vedea copiii cu dizabilităţi incluşi în şcoală şi societate.
 
La eveniment a participat şi Alex Christopoulos, şef pe filialele Lumos din Europa, care a menţionat: „Ceva foarte special se întâmplă aici, în această şcoală. Vorbim despre un serviciu nou pentru Ialoveni, pentru ţară, dar şi la nivel internaţional, fiindcă sunt puţine ţări care asigură condiţiile necesare pentru accesul copiilor cu dizabilităţi severe la educaţie. Nu este simplu să creezi în şcoală o atmosferă ca acasă, dar este exact ceea ce am văzut în acest liceu.”
 
Unitatea de Educaţie Incluzivă a fost creată prin colaborare de către Consiliul Raional Ialoveni şi Fundaţia Lumos din Marea Britanie, împreună asigurând construirea Unităţii, dotarea cu echipamente şi unităţi de transport, precum şi instruirea echipei de specialişti. O parte din resursele financiare au fost colectate cu sprijinul oamenilor receptivi din toată lumea, care au donat bani printr-un sistem online de strângere de fonduri. Iar actorul Warwick Davis, care a jucat mai multe roluri în filmele despre Harry Potter, a vizitat în această vară Republica Moldova pentru a cunoaşte situaţia copiilor cu dizabilităţi şi a celor dezinstituţionalizaţi şi a promova dreptul fiecărui copil la educaţie, familie şi protecţie.
 
Unitatea de Educaţie Incluzivă reprezintă, la această etapă, un model de incluziune și asigurare a accesului la educație al copiilor cu dizabilități severe, care va putea fi preluat şi replicat în cadrul sistemului de învăţământ din ţară.
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×