Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc, un nou serviciu inaugurat în municipiul Chişinău

26/10/2016
Copiii din municipiul Chişinău, separați temporar sau permanent de mediul familial, pot beneficia de un nou serviciu social – Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc – primul serviciu de acest gen din capitală.
 
Casa comunitară le asigură copiilor condiţii de îngrijire, întreţinere şi dezvoltare, în conformitate cu standardele internaționale și legislația națională în vigoare. Acest serviciu găzduiește maxim zece copii, cu vârsta între 10 şi 18 ani, care au posibilitatea să crească într-un mediu sigur, apropiat celui familial, să frecventeze şcoala din comunitate, alături de semenii lor, și să participe la activităţile din comunitate.
 
Noul serviciu funcţionează de la 1 septembrie 2016, iar evenimentul de inaugurare a Casei comunitare a avut loc la 26 octombrie. Valeriu, unul dintre adolescenţii care locuiesc în Casa comunitară, şi-a împărtăşit din experienţa sa participanţilor la inaugurare: „Am trăit şapte ani la internat, împreună cu alţi trei fraţi de-ai mei. Acum, eu şi fratele mai mic locuim în Casa comunitară. Am avut emoţii înainte de a ne muta aici, dar frica a dispărut repede, deoarece am fost pregătiţi pentru mutare. Eu mă simt bine, sunt fericit că trăiesc alături de fratele meu şi că ne vizitează fraţii noştri mai mari. În Casă suntem ca o familie, ne susţinem unii pe alţii, visăm să absolvim gimnaziul şi să ne continuăm studiile. Foarte mult ne ajută personalul din Casa comunitară, care ne îndrumă şi au încredere în noi.”
 
Zinaida Micleușanu, directorul Casei comunitare, a făcut o scurtă prezentare a acestui serviciu, menţionând că toţi copiii care locuiesc în Casa comunitară sunt îngrijiţi conform particularităţilor de vârstă şi necesităţilor individuale. Personalul angajat în cadrul noului serviciu este constituit din specialiști cu o pregătire în domeniul pedagogic. Copiii, ghidaţi de pedagogii sociali, învaţă deprinderi de viață, de autoservire, ajută la prepararea bucatelor şi organizează activităţi distractive împreună. Fiecare copil primeşte bani de buzunar şi este ghidat cum să gestioneze corect aceşti bani. Totodată, adolescenţii beneficiază de orientare profesională şi de suport psiho-emoţional pe toată durata aflării în acest serviciu. 
 
Casa are spaţii comune pentru odihnă, joacă, lectură, pregătirea temelor, alimentație etc., iar fiecare copil are dormitorul său separat, amenajat individual, potrivit preferinţelor copiilor. Fiind un serviciu bazat pe comunitate, personalul Casei comunitare a creat parteneriate şi cooperează cu familiile sau rudele copiilor, cu instituţia de învăţământ, Centrul Medicilor de Familie, alte servicii accesibile în comunitate, autorităţile publice locale de nivelul I, dar şi cu societatea civilă.
 
Prezentă la evenimentul de inaugurare a Casei comunitare, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a subliniat importanţa de a investi în copii, care se dovedeşte a fi o investiţie în societate şi în generaţiile viitoare. „Noi suntem conştienţi că reforma sistemului de protecţie a copilului va continua, pentru că există colaborare dintre autorităţile publice centrale, autorităţile locale, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare. Rezultatele obţinute până în prezent se datorează lucrului comun, realizat în beneficiul copilului şi respectând interesul superior al acestuia.”
 
Olga, o tânără care a trăit într-o şcoală-internat timp de şase ani, s-a adresat participanţilor la eveniment cu mesajul: „După ce am părăsit internatul şi am început să trăiesc într-o familie, viaţa mea s-a schimbat. Nu se compară internatul cu o familie. Îmi pare rău pentru copiii care sunt acum în internat şi nu au parte de dragostea unei familii, şi nici nu ştiu ce înseamnă aceasta. Familia mea m-a susţinut să merg mai departe, să-mi aleg o profesie, m-a îndrumat. Mi-am pus odată întrebarea: copiii care au atins vârsta de 18 ani, care au finisat studiile la şcoala-internat şi care nu au alături pe nimeni – ce viitor au ei, cine îi sprijină? Este bine că se creează servicii sociale în comunitate, care pot ajuta copiii să se dezvolte şi să se pregătească pentru viaţa de adult. Şi, de asemenea, e bine să ascultaţi şi opinia copiilor, căci ei pot spune cel mai bine de ce au nevoie.”
 
Alex Christopoulos, şeful pe filialele Lumos din Europa, a apreciat inaugurarea serviciului Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc drept o nouă etapă în consolidarea sistemului de protecţie a copilului în municipiul Chişinău. „Nu este întotdeauna posibil pentru copii să trăiască în familiile lor biologice, de aceea sunt create servicii sociale care să le asigure protecţie copiilor, care au trecut prin greutăţi în viaţă. A înfiinţa un serviciu nou, în care copiii să se simtă ca acasă, să se simtă apreciaţi şi încurajaţi, nu este uşor. Dar tocmai aceasta este atmosfera pe care o văd în Casa comunitară, ceea ce mă bucură foarte mult.”
 
Serviciul social Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc din municipiul Chişinău a fost creat de către Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, în parteneriat cu Fundaţia Lumos din Marea Britanie, în contextul reformării sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului. În Republica Moldova, până în prezent, au fost create trei Case comunitare: două în raionul Floreşti, în anul 2012, şi una în raionul Ialoveni, în anul 2013 – toate cu suportul Fundaţiei Lumos din Marea Britanie.
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×