Centrul media

Citiţi mai jos ultimele noastre anunţuri și comunicate de presă.

Ultimele noutăți

Acord de colaborare semnat între Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia şi Lumos Moldova

14/02/2017
În urma negocierilor dintre reprezentanţii Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia şi echipa managerială a Lumos Moldova, în data de 14 februarie a fost semnat Acordul de colaborare pentru dezvoltarea sistemului de protecţie a copiilor în UTA Găgăuzia.
 
Parteneriatul dintre autorităţile din autonomia găgăuză şi Lumos Moldova cuprinde perioada anilor 2017-2021 şi are drept scop colaborarea eficientă în asigurarea respectării drepturilor copilului, dezvoltarea sistemului de protecție socială, sistemului de educație și sistemului de sănătate la nivelul standardelor internaționale pentru a îmbunătăţi calitatea vieții copiilor din UTA Găgăuzia.
 
Documentul prevede câteva direcţii de colaborare, ce corespund priorităţilor identificate la nivelul comunităţilor, precum şi angajamentelor autorităţilor publice locale ce vizează bunăstarea copilului şi familiei. Pe parcursul următorilor cinci ani, va fi dezvoltat sistemul de protecție socială şi vor fi promovate practicile de educaţie incluzivă pentru a susţine integrarea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale.
 
Lumos Moldova va oferi asistenţă în implementarea mecanismului de colaborare intersectorială pentru a preveni și reduce mortalitatea maternă, mortalitatea infantilă și a copiilor sub cinci ani la domiciliu, precum şi în dezvoltarea sistemului de servicii de intervenție timpurie pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani.
 
Totodată, experţii Lumos Moldova şi reprezentanţii autorităţilor publice locale vor conlucra pentru a îmbunătăți competenţele profesionale ale specialiștilor din domeniile educației, sănătății și protecției sociale a copiilor, dar şi pentru a încuraja participarea copiilor, susţinând implicarea lor în procesul de luare a deciziilor care îi privesc.
 
Olesea Tanasoglo, vicepreşedinte al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, şi Domnica Gînu, director interimar Lumos Moldova, şi-au exprimat convingerea că această colaborare va aduce beneficii nu doar pentru copii şi familii, ci şi pentru comunităţi în general, care vor deveni mai solidare pentru a face faţă provocărilor şi a le oferi o copilărie fericită tuturor copiilor. 
 
explore by map take a look at what Lumos is doing around the world. Hover over the purple dots to learn more.
×